Utorak, 02 Svibanj 2017 08:35

Jancis Robinson u posjeti Kraljevskim vinogradima„Najuglednija vinska kritičarka i novinarka na svijetu” po riječima magazina Decanter.

Jancis Robinson svakodnevno piše za JancisRobinson.com (prva dobitnica titule “Vinska web-stranica godine” na dodjeli nagrada Louis Roederer International Wine Writers Awards 2010.), tjednu kolumnu za The Financial Times, i dvaput mjesečno kolumnu koja se distribuira širom svijeta.

Njezina posljednja knjiga ujedno je i najkraća, praktičan uvod u osnove vina, The 24-Hour Wine Expert. Urednica je edicije The Oxford Companion to Wine, u suradnji s Hughom Johnsonom koautorica je djela The World Atlas of Wine i koautorica vodiča Wine Grapes - A complete guide to 1,368 vine varieties, including their origins and flavours. Svako od tih djela u cijelom se svijetu smatra standardnim priručnikom.

Wine Grapes je prva knjiga koja je uvela naziv Tribidrag kao primarno ime za tu sortu.

Jancis Robinson je i nagrađivana TV voditeljica, diljem svijeta vodi vinska događanja te radi kao vinska sutkinja.

Godine 1984. bila je prva osoba izvan vinske industrije koja je položila stroge ispite za titulu Master of Wine, engleska kraljica dodijelila joj je 2003. godine visoko odlikovanje OBE (Red britanskog imperija), a postala je i savjetnica za vinski podrum kraljevske obitelji.

U istom tjednu u travnju 2016. primila je francusko odlikovanje Officier du Mérite Agricole, najvišu počast njemačkog udruženja vinara VDP i svoju četvrtu po redu nagradu James Beard Award u SAD-u.

Živi za vino i obožava njegovu veličanstvenu raznolikost, iako u načelu prednost daje ravnoteži i finoći nad samom količinom.

 

Pročitano 744 puta